Búcsú a tábortól

 

2018. június 22. – A tábor 7. napja

Elérkezett az utolsó reggel, s ébresztő után a tábor utolsó reggelije is. Az éjszakai buli ellenére sikerült mindenkinek felébredni 8 órakor. Összepakolás, takarítás és rendrakás után elhagytuk a tábort. Fájdalmas búcsút vettünk a Zempléntől, kedves vendéglátóinktól és Sárospatakon felszálltunk a vonatra. Az úton felelevenítettük az elmúlt napok élményeit, és sokat nevettünk ezeken. Az étkezés is a vonatfülkében történt, nem is akárhogyan, hiszen mindenkinek jutott egy bőséges gyrostál. Az út gyorsan elrepült kártyázással, beszélgetéssel, majd a Keleti Pályaudvarra megérkezve mindenkinek szokatlan volt a főváros nyüzsgése és zaja. Néhány szülővel már ott találkoztunk, akik a gyereikért jöttek. Majd mikor megérkeztünk az iskolához, akkor már minden táborlakónktól búcsút vettünk. A plakát letépésével jelképesen is véget ért a Gyengénlátók Általános Iskola 2018. évi nyári honismereti tábora.

Ki mit tud? Énekelni, szalonnát sütni és discozni mi biztosan!

2018. június 21. – A tábor 6. napja – második rész

A csütörtöki napunk a kirándulásokkal nem ért véget, mert miután a kisbusz visszavitt minket Felsőbereckibe, a Bodrog Campingbe, elkezdődött az utolsó esténk. Az ég is megkönnyezett minket, de a gyerekek mégis vidáman táncoltak az esőben. Majd, amikor a Nap újból kisütött, készen állt mindenki arra, hogy bemutassa a produkcióját a Ki Mit Tudon, amire már napok óta készültünk. Volt versmondás, tánc, ősembertörténet, cirkuszi bemutató, ritmusjáték, ének, viccmesélés. A közönség tapsolt, hullámzott és ujjongott örömében. Ezután díjak és tábori emléklapok kiosztására került sor. Édességet és ajándékokat kaptak például azok, akik legtisztábban tartották a szobájukat, az éjszakai kincskeresés nyertesei vagy a játékfelelősök a szorgos munkájukért.  Majd egy új vendég érkezett hozzánk gitárral a kezében, és sokféle dallal a fejében: Novák Zoli. Interaktív stílusával hamar megtalálta a gyerekek ízlését, és játszotta el azokat a dalokat, amelyek leginkább a táborozók szívének szóltak. Mindezalatt a tűz ropogni kezdett a tűzrakóhelyen és előkerültek a megsütésre váró szalonnák, kolbászok, felvágott paradicsomok, paprikák, hagymák. Egy nagyon hangulatos vacsora következett,  a gyermekek megsütötték és elfogyasztották az elemózsiát. A szalonnasütést gyermekpezsgő bontásával zárt le a minket vendégül látó Tibi bácsi és Laci bácsi. Aztán a hangfalból megszólalt a zene és a disco egészen éjfélig tartott.

 

Kerekerdő közepén

2018. június 21. – A tábor 6. napja – első rész

A csütörtöki napon a Zempléni-hegység sűrűjében jártunk. Első állomásunkon a Kishutai Kövesember mutatta meg nekünk sokszínű ásványgyűjteményét. A gyerekek kézbe foghatták, tapinthatták, közelről csodálhatták meg a különböző kőzeteket és tudást kaptak arról, hogy mi rejlik a lábuk alatt. Az elköszönés után visszaszálltunk a különbuszunkra, ami elvitt minket Kőkapura.  Innen gyalog továbbindulva egyre nagyobb magasságba jutottunk. Az erdő fáinak törzsét és levelét vizsgálgatva megtanultuk felismerni a bükköt és a tölgyet, valamint a tanösvény tábláiról is rengeteget megtanultunk. A hegytetőn gyönyörködhettünk a kilátásába, és kis ideig csendben maradva hallgattuk az erdő hangját. Majd mélyeket lélegeztünk a friss levegőből, légzőgyakorlatokkal erősítettük a tüdőnket. A kirándulás végeztével egy alagúton áthaladva a kőkapui Áfonyás-tóhoz érkeztünk. A horgásztó melletti pikniken került sor az ebédre, s biztosak vagyunk benne, hogy ezek az idillikus pillanatok sokáig meg fognak maradni mindenkiben. Továbbindulás előtt az erdei játszóteret is kipróbálták a gyerekek. Következő állomásunk a Füzérradványban lévő Károlyi-Kastély kertje volt. A lenyűgöző parkban sétával kezdődött az út, de egy nagy dombhoz érve hasra feküdt a kis csapat. Perceken át csak gurultak lefelé és közben nagyokat kacagtak. Egy hatalmas platánfa is megtetszett nekik, amit körülöleltek, felmásztak rá. Így zártuk a zempléni programot, mert hazavitt minket a buszunk, ahol aztán az esti Ki Mit Tud? –ra kezdtek el készülni a gyerekek, de a nap folytatását egy másik bejegyzésben fogjuk elmesélni.

 

 

Sárospataki lovaglás és várlátogatás

2018. június 20. – A tábor 5. napja

 

A szerdai napon látogatást tettünk a „bodrogparti Athénnak” nevezett Sárospatakra. A reggeli buszozás után megérkeztünk a Betyár lovastanyára. A lovarda hangulata, különleges kellékei tüstént magával ragadták a csapatot. A fiúk, de főleg a lányok közül sokan várták márt ezt a programot! Hamar felpattantak a lóhátra, és minden megtett kör után egyre bátrabbak és egyre ügyesebbek is lettek. A rutinos lovas táborlakóinknak pedig meg volt engedve, hogy segítségadás nélkül egyedül is komoly vágtázásba kezdjenek. A gyerekek nagyon érdeklődőek voltak a helyi segítők felé, és sok-sok kérdést tettek fel ezzel a kalandos életmóddal kapcsolatosan. Majd a lovastanya bejáratához elektromos kisautók érkeztek, ezek a járgányok vittek minket tovább.  Ezt az utat is nagyon élvezték a gyerekek. Finom ebéddel a Huszár Panzióban vártak minket. Majd innét sétára indultunk, amibe egy hűsítő fagyizás is belefért. Programunkat folytatva ezután a Rákóczi-várat látogattuk meg. A reneszánsz vár idegenvezetője is roppant kedves volt, mert a gyerekeknek megengedte azoknak az antik bútoroknak a megérintését, tapogatását, amit más látogatóknak nem. A vár a kandallók, lőrések, a több száz éves cserépkályhák és szőnyegek mellett a falakon kívül is tartogatott érdekes és szép látnivalókat; a vár tetejéről is csodás kilátás nyílt a környékre. A Vörös Toronyból láthattuk a korábban már megismert Bodrogot, a Sátor-hegyeket, és Sárospatak városát is. Majd a várkert felfedezése után a vásárfiák is bekerültek a hátizsákokba, s ezekkel indultunk vissza a táborba. Hazatérve, a vacsora után tovább íródtak a kedves levelek a táborozók között, és sokan beszélgettek egymással. Egy kíváncsi kis csoport elsétált a közeli szivattyúházba, ami rengeteg műszaki érdekességet rejtett. Ezek után biztosak vagyunk benne, hogy bőven volt miről álmodniuk a gyerekeknek.

 

dav

Ezt a napot nem úsztuk meg szárazon!

 

2018. június 18. – A tábor 4. napja

Az előző nap nagyon fárasztó volt, senkinek sem kellett bárányokat számolni ahhoz, hogy elaludjon. Reggeli után az iskolából hozott eszközökkel kézműves tevékenységekbe fogtunk bele. Filc karkötőket készítettünk, festettünk, rajzoltunk. A délutánt a sátoraljaújhelyi strandon töltöttük. Szerencsére az idő kedvünkben járt. A gyerekek nagyon jól érezték magukat a vízben, ahogy a képeken is látszik. Nem csak úsztak, hanem rengeteget birkóztak és ugráltak is, úgyhogy a mai mozgásigény kielégítésére sem volt panasz. Strand után sor került egy kis zsebpénz költésre, mert bementünk egy boltba, ahol vehettek kedvükre való nyalánkságokat. Mértékkel természetesen. A vacsora ma bográcsban készült gulyásleves volt. Ezután pedig a gyerekek a záró esti „Ki mit tud?”-ra készülődtek. Holnap lovaglás és a sárospataki vár megtekintése vár bennünket.

Bobozás, libegőzés, ebéd zongoraszó mellett és mozi

 

2018. június 18. – A tábor 3. napja

A tábor 3. napján korán keltünk. Aznapi célunk a Zemplén kalandparkon belül a bob pálya és a libegő meghódítása volt. Közép-kelet Európa leghosszabb bob pályáján csúszhattunk le többször is, ahol táboros lakóink itt is és a libegőn is felnőtt kíséretében élhették át a száguldás és a váratlan kanyarok élményét. A mozgalmas délelőtt után Sátoraljaújhelyen a hangulatos Halászcsárda vendéglőben ebédeltünk, élő zeneszó mellett. Majd ezután a mozi várt kizárólag minket, ami csak a mi gyerekeinknek vetítette ma a Bűbájherceg c. 3d-s animációs filmet. Finom vacsoránkat már ismét a táborhelyünkön fogyasztottuk el (spárgakrémleves és túrós gombóc). Esti programként szabadfoglalkozás volt, s tanácsunkra a gyerekek kis kedves levelekkel kedveskedhettek társaiknak. Holnapra kánikulát jósoltak a meteorológusok, de készen állunk rá, mert vár minket a strand!

 

 

dav

Móka és kacagás éjjel-nappal, szárazon és vízen

2018. június 17. – Tábor 2. napja

 

Az első éjszaka mozgalmasan telt. Éjjel 11-kor kincskereső programra invitáltuk a gyerekeket Felsőberecki utcáiban. A túra álmosan indult, mivel egy órával azelőtt takarodót fújtunk, de aztán annál nagyobb lelkesedéssel folytatódott. Elrejtett befőttes üvegeket kellett a gyerekeknek megkeresnie egy térkép alapján, amiben izgalmas kérdések voltak elrejtve. A csapatok nagyon ügyesen találták meg ezeket a „kincseket”, a kísérő tanároknak szinte nem is kellett segíteni nekik! Vasárnap reggel ezért aztán egy picit tovább aludhatott mindenki. Délelőtt pólófestéssel folytattuk a napot. A gyerekek ebben a feladatban is nagyon ügyesek voltak, mert rengeteg színt használtak fel és nagyon izgalmas, kreatív alkotások születtek! Ebéd után pedig kenukba ültünk és vízre szálltunk a Bodrogra. A természet nyugodt varázsára hamar ráhangolódott mindenki, de csak keveset ringatóztunk a sodrással együtt, inkább a lapátokkal hajtottuk magunkat! Ma is jutott idő strandolásra, homokvárépítésre. A vacsora előtt pedig közös sportos, mókás játékot tartottunk a gyerekeknek. Holnap pedig irány a várva várt Zempléni Kalandpark, s így bizony egyáltalán nem lesz kényelmetlen a hétfői nap. Reméljük, hogy olvasóinknak sem!

 

 

Az iskola aulájától a Bodrog folyóig

 

  1. június 16. (szombat) – A tábor 1. napja

 

Szerencsésen megérkeztünk! Pár órája zárta le az igazgató néni a 2017/18-as tanévet, de mi nem tétlenkedtünk sokáig! Kora reggel gyülekeztünk az iskola aulájában, aztán pedig a gyors búcsúzkodások után útnak is indultunk.  Egy szerencsi, egy sárospataki, és egy sátoraljaújhelyi átszállás után elfoglaltuk a nyugalom és béke egy eldugott szigetét; a felsőberecki campinget. Ezután alig húztuk fel a huzatot a párnákra és a takarókra, a programunk máris vízi pisztoly csatába torkollott, a jó időnek köszönhetően a pólók nem maradtak szárazon. De hogy ne csak a pólóink legyenek vizesek elindultunk, hogy fürödjünk egyet a Bodrog folyóban. A strandolás után körbejártuk a falut, majd a táborba visszaérve vacsora várt már minket ami, bográcsban készült, isteni finom tarhonyás hús volt. A jó levegő és a fáradtság meghozta azt az étvágyat, amit a szervezők korábban még a középiskolás táborozóiknál sem láttak! Mindenki többszöri repeta után az esti szabadfoglalkozáson még kipróbálta a sportszereket, kártyát, társasjátékot. Aztán a takarodó után, mikor már mindenki aludt, és elmúlt este 11 óra hirtelen hangos zajok ébresztették fel a tábor összes lakóját, s egy éjszakai kalandba csöppentek bele! De hogy pontosan mibe is, az csak a holnapi bejegyzésünkből fog kiderülni! Minden jót kívánunk az otthon maradt családoknak, barátoknak, kollégáknak is!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ráhangolódás

Kedves gyerekek, szülők, kollégák, támogatók és érdeklődők!

Pár napon belül elkezdődik a Gyengénlátók Általános Iskolájának honismereti nyári tábora a Zemplénben! Ezen a blogon lesznek majd megtalálhatóak az eseményeknek a leírásai, fotói. A cél az, hogy esténként már kikerüljenek a friss történések, azonban ezt azon az eldugott, romantikus helyen könnyedén befolyásolhatja majd a technika ördöge, úgyhogy kis türelmet szeretnénk majd kérni!

Addig is minden jót kívánunk, és nagy odafigyelést az összepakoláshoz! És ha bármilyen kérdés, óhaj, sóhaj vagy kívánság van, akkor keressenek minket az elérhetőségeinken!